Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016

Συντρόφους, να τι ζητά ο Δημιουργός...

Καινούργιο φως μου ήλθε: Όχι σε πλήθος, μα σα σε συντρόφους πρέπει να μιλή ο Ζαρατούστρας! Ο Ζαρατούστρας δεν ταιριάζει ναι είναι βοσκός και σκυλί κοπαδιού!
Εγώ ήλθα για να αρπάσω πολλά πρόβατα από το κοπάδι. Το πλήθος και το κοπάδι θα αγανακτήσουν μαζί μου: o Ζαρατούστρας θέλει να τόνε πούνε ληστή οι τσοπάνηδες!
Λέω τσοπάνηδες, αλλά κράζονται αγαθοί και δίκαιοι. Λέω τσοπάνηδες, αλλά κράζονται οι πιστοί της αληθινής θρησκείας.
Ιδέτε τους αγαθούς και τους δίκαιους! Ποιόν μισούνε πιο πολύ; Εκείνον που συντρίβει τις πλάκες των αξιών τους, τον καταστροφέα, τον εγκληματία: αυτός όμως είναι ο δημιουργός.
Ιδέτε τους πιστούς όλων των θρησκειών! Ποιόν μισούνε πιο πολύ; Εκείνον που συντρίβει τις πλάκες των αξιών τους, τον καταστροφέα, τον εγκληματία: αυτός όμως είναι ο δημιουργός.
Συντρόφους, να τι ζητά ο δημιουργός κι όχι πτώματα, κοπάδια ή πιστούς. Δημιουργούς σαν κι αυτόν, να τι ζητά ο δημιουργός, ανθρώπους που να χαράζουν νέες αξίες απάνω σε πλάκες νέες.
Συντρόφους, να τι ζητά ο δημιουργός, θεριστάδες που να θερίζουν μαζί του: γιατί μέσα του όλα έχουν ωριμάσει και περιμένουν το θερισμό. Μα του λείπουν τα εκατό δρεπάνια: να γιατί με αγανάκτηση ξεπατώνει τα στάχυα.
Συντρόφους, να τι ζητά ο δημιουργός, συντρόφους που να ξέρουν να ακονίζουν τα δρεπάνια τους. Θα τους πούνε εξολοθρευτές και περιφρονητές του καλού και του κακού. Αυτοί όμως θα θερίσουν και θα γιορτάσουν.
Δημιουργούς, σαν τον ίδιο τον εαυτό του, να τι ζητά ο Ζαρατούστρας. Ανθρώπους που να θερίζουν και να σχολνούν μαζί του: τι τον ενδιαφέρουν αυτόν τα κοπάδια, οι τσοπάνηδες και τα πτώματα;


*απόσπασμα από το βιβλίο του Φρ. Νίτσε: Τάδε Έφη Ζαρατούστρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου