Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Συνέντευξη με τον Bartosz Bekier, του κινήματος Falanga στην Πολωνία.


1. Χαίρε Συναγωνιστή! Πες μας αν θες λίγα πράγματα για σένα όπως από πότε συμμετέχεις στο κίνημα της χώρας σου και πως αυτοπροσδιορίζεσαι σε πολιτικό επίπεδο.

Από το 2009 ανέλαβα τις δραστηριότητες του κινήματος “Φάλαγγα”, του οποίου είμαι ιδρυτής. Επίσης είμαι αρχισυντάκτης του διαδικτυακού καθημερινού ενημερωτικούXportal.pl. Και τα δύο αυτά αντικείμενα εμπνέονται από τις παραδόσεις τoυ Πολωνικού έθνους και της χώρας, της Τρίτης Θεωρίας και της Τέταρτης Πολιτικής Θεωρίας, παρ' όλα αυτά δεν μπαίνουμε σε κάποιο καλούπι. Επιλέγουμε τον δικό μας δρόμο, ενάντια στα τετριμμένα σχήματα.

 2. Από ότι γνωρίζουμε συμμετέχεις στην «Φάλαγγα», πες μας κάποια πράγματα για αυτό το ποιοτικό κίνημα και σε ποιες παρεμβάσεις έχεις λάβει μέρος σχετικά με την Συρία.

Οι δραστηριότητες της “Φάλαγγας” επικεντρώνονται κυρίως σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, κριτικής ενάντια στην φιλελεύθερη λογική του κράτους και του πολιτισμού, όπως επίσης ενάντια και στην αμερικάνικη ηγεμονία σε παγκόσμιο επίπεδο. Το θράσος του ΝΑΤΟ κατά την επίθεση στην Λιβύη προκάλεσε μια σειρά αντιδράσεων μας, σε επίπεδο αλληλεγγύης σε πάρα πολλά εμφανή σημεία σε πόλεις της Πολωνίας, όπου κρεμάστηκαν παντού πράσινες σημαίες και κάποιοι κοντινοί μας συνεργάτες βρέθηκαν εκεί όπου έπεφταν οι νατοϊκές βόμβες, οπότε ο πόλεμος στην Συρία συνάντησε τις ίδιες αντιδράσεις από την μεριά μας.

Λάβαμε μέρος σε πολλές διαμαρτυρίες έξω από την πρεσβεία της Συρίας στην Βαρσοβία, οργανώσαμε δράσεις έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στην Κρακοβία και την πρεσβεία τους στην Βαρσοβία, τοποθετήσαμε σε όλη τη χώρα χιλιάδες αφίσες με πληροφορίες  σχετικά με τις σφαγές Σύριων χριστιανών, τους οποίους δολοφονούν αποστάτες Takfiri, ισλαμιστές παρανοϊκοί υποστηριζόμενοι από την Ουάσινγκτον, το Τελ - Αβίβ, την Άγκυρα και το Ριάντ.

Τελικά καταφέραμε να βρεθούμε στην Συρία, ώστε να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια και να διαπιστώσουμε την κόλαση που ζουν οι Σύριοι, οι οποίοι δολοφονούνται άσχετα από την πίστη τους, τις πεποιθήσεις τους ή την καταγωγή τους.


3. Πρόσφατα επισκέφτηκες την μαχόμενη Συρία για να δείξεις την αλληλεγγύη σου στον ηρωικό λαό της που μάχεται απέναντι στην εισβολή των μισθοφόρων και των δυτικών καπιταλιστικών δυνάμεων. Πότε βρέθηκες εκεί και πόσες ημέρες παρέμεινες στο έδαφος της Συρίας;

Η πρώτη μας επίσκεψη στην Συρία ήταν τον Ιούνιο του 2013 και διήρκεσε περίπου δύο εβδομάδες.


4. Κατά την διαμονή σου στην χώρα πως είδες το ηθικό του Συριακού λαού και ποια η θέση τους για τον πρόεδρο Assad και το κόμμα Baath;


Το Συριακό έθνος είναι θαρραλέο και γενναίο, δεν του λείπει η εγκαρδιότητα παρά τις δραματικές καταστάσεις που βιώνουν. Οι απλοί Σύριοι, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο πρόεδρος Assad μπορεί να κατηγορηθεί για πολλά αλλά κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι λυγίζει μπροστά σε ξένες προσταγές ή ότι παραδίδει την χώρα του ως λεία σε φανατικούς που πυροβολούν, με εντολές του δυτικού προτεκτοράτου, πολίτες και δικούς τους ανθρώπους. Δεν θέλουν ένα δεύτερο Ιράκ ή μια δεύτερη Λιβύη. Θέλουν ειρήνη και μεταρρυθμίσεις, αλλά πρέπει πρώτα ο Assad  να κερδίσει τον πόλεμο. Γι' αυτό υποστηρίζουν άνευ όρων, τον εθνικό στρατό και τον ηγέτη τους, πράγμα που δεν αρέσει πολύ στα δυτικά ΜΜΕ.

Στους κύκλους του κόμματος
 Baath υπάρχει η αντίληψη ότι μετά την νίκη πρέπει να περάσει μια περίοδος μεγάλων μεταρρυθμίσεων, διότι στην προπολεμική Συρία δεν λειτουργούσαν όλα όπως έπρεπε, το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν μάλλον η διάχυτη διαφθορά, καθώς και οι αποτυχημένες καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις. Ο εκπαιδευτικός και πολιτικός του κόμματος Baath, Δρ. Baasam Abu Abdullah, κατά την συνάντηση του μαζί μας, τόνισε επίσης την αναγκαιότητα μεγαλύτερης συμμετοχής της φιλοκαθεστωτικής αντιπολίτευσης, όπως π.χ. του Συριακού Εθνικοκοινωνικού Κόμματος (SSNP).


5. Ποιοι πιστεύεις ότι είναι οι κύριοι προμηθευτές χρημάτων εξοπλισμού και όπλων των μισθοφόρων που μάχονται ενάντια στο καθεστώς;

Ο συνασπισμός που στηρίζει την τρομοκρατία στην Συρία δεν είναι φυσικά ένας στατικός μονόλιθος, επί δύο χρόνια άλλαζαν οι αναλογίες στα πλαίσια αυτής της βοήθειας, αλλά οι σημαντικότερες δυνάμεις χωρίς τις οποίες αυτός ο πόλεμος θα είχε τελειώσει εδώ και καιρό, είναι σίγουρα η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ. Η  διεθνής υποστήριξη των ανταρτών είναι ένα θέμα μεγάλο και στο μέλλον σίγουρα θα γραφτούν αρκετά σχετικά βιβλία, αλλά μπορούμε να ορίσουμε ως ημερομηνία τον Μάρτιο του 2014 - στις 18 Μαρτίου - το Ισραήλ με την βοήθεια του πυροβολικού και της αεροπορίας επιτέθηκε σε στόχους της νότιας Συρίας ενώ περίπου ταυτόχρονα απ' ευθείας από την περιοχή της Τουρκίας ξεκίνησε η επίθεση ανταρτών στα νότια σύνορα και την Latakia, τη στιγμή που από την πλευρά της Ιορδανίας εμφανίστηκαν οι επόμενες ομάδες ανταρτών χρηματοδοτούμενοι από τους Σαουδάραβες.

Πριν από μερικές μέρες, επικαλούμενοι την Wall Street Journal, γράψαμε στο Xportal για εκτοξεύσεις πυραύλων TOW, με τους οποίους προμήθευσαν οι αμερικάνοι τους αντάρτες, τον περασμένο Μάρτιο. Νομίζω ότι τα γεγονότα μιλάνε μόνα τους.


6. Ποια η στάση των Σύριων Εθνικιστών / Πατριωτών απέναντι στους Ευρωπαίους Συναγωνιστές;

Παντού μας αντιμετώπισαν με καλοσύνη και σεβασμό, είτε στις συναντήσεις με τους κυβερνητικούς εκπροσώπους, είτε στις στρατιωτικές βάσεις κοντά στο μέτωπο, είτε στα νοσοκομεία με τους τραυματίες του πολέμου, είτε στους δρόμους της Δαμασκού. 

Ο πατριωτισμός είναι έμφυτος στους Σύριους, ως πολύ σημαντική και ανεκτίμητη αξία. Οι Σύριοι επίσης εκτίμησαν το γεγονός ότι είμαστε αντιφρονούντες και δεν υποκύπτουμε στην αποβλάκωση των ΜΜΕ. Όλοι τους έχουν επίγνωση του τι είναι η φιλελεύθερη -δημοκρατική Ευρώπη και πως χάνουμε τον Ευρωπαϊκό μας κόσμο. Ο κόσμος μπορεί να χάνεται αλλά μπορεί και να αποκτηθεί ξανά κι εμείς έχουμε καθήκον να τον επανακτήσουμε.

7. Είχες την ευκαιρία να γνωρίσεις από κοντά τον πρόεδρο της χώρας ή εκπροσώπους του Baath και του SSNP;

Γνωρίσαμε μεταξύ άλλων, τον πρωθυπουργό Wailem al - Halkim, τον υφυπουργό εξωτερικών Fajsalem Mokdadem,  διοικητές του στρατού, τον Μέγα Mufti Ahmad Badreddin Hassooun και τον επίσκοπο Musa. Στις συναντήσεις μας με τοBaath, το κόμμα εκπροσώπησε ο καθηγητής στρατηγικών σπουδών του πανεπιστημίου της Δαμασκού, Bassam AbuAbdullah. Με τον εκπρόσωπο του SSNP και της νεολαίας του κόμματος, συναντηθήκαμε στο Λίβανο. Ο ίδιος ο πρόεδρος δυστυχώς δεν είχε χρόνο να μας συναντήσει, πράγμα κατανοητό αφού ήταν σε εξέλιξη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση για την επανάκτηση του Allepo, ταυτόχρονα με την επίσκεψη μας.


8. Με αφορμή την προκήρυξη προεδρικών εκλογών στις αρχές Ιουνίου ποια πιστεύεις ότι θα είναι η στάση του Συριακού λαού στις κάλπες;

Λογικό είναι να περιμένουμε νίκη του Bashar al-Assad, αν και οι αντάρτες σίγουρα θα προσπαθήσουν να αιματοκυλήσουν τις εκλογές και η δύση χωρίς παρατηρητές, αυθαίρετα θα χαρακτηρίσει τις εκλογές κάλπικες. Διότι πως αλλιώς θα εξηγήσει στον κόσμο ότι το 70% των πολιτών υποστηρίζει έναν “αιμοσταγή δικτάτορα” (στοιχεία του κέντρου πληροφοριών του ΝΑΤΟ, που αναφέρθηκαν στην World Tribune), ενώ οι ηγέτες του “ελεύθερου κόσμου” σαν τον Barrack Obama ή τον FrancoisHollande, μπορούν να υπολογίζουν μόνο μέχρι 40% ή 18%; Η αλήθεια θα μπορούσε να φέρει εκπλήξεις σε αυτό το φεστιβάλ υποκρισίας.


9. Η κατευθυνόμενη πληροφόρηση από τα σιωνιστικά ΜΜΕ δεν αποκαλύπτει το εύρος των εγκλημάτων που έχουν διαπράξει οι δολοφόνοι Σαλαφιστές. Τι ενημέρωση έχεις σχετικά με τα εγκλήματα που διαπράττονται από τους δολοφόνους σε ολόκληρη την Συρία;

Στη Συρία γίνεται γενοκτονία σε θρησκευτικό πλαίσιο. Δολοφονούνται ολόκληρες οικογένειες χριστιανών, όπως στην πόλη Ma loula, οι δε χριστιανοί κληρικοί απαγάγονται και εκτελούνται δημοσίως. Παρόμοια τύχη περιμένει και όλους τους υπόλοιπους Σύριους, είτε είναι χριστιανοί, είτε σουνίτες, είτε σιίτες, είτε αλεβίτες. Όποια περιοχή περνάει στα χέρια των “αντιπάλων”, αμέσως βλέπουμε τα κομμένα κεφάλια τους στο youtube ή αλλού στο διαδίκτυο, όπου αρέσκονται οι αντάρτες να προβάλλουν τα στρατιωτικά τους “κατορθώματα”. Διαμέσου των ίδιων μέσων αποκαλύφθηκαν περιστατικά κανιβαλισμού των “δημοκρατών αντιπάλων”, των οποίων οι πολεμιστές εκτός από το να βασανίζουν γέρους και παιδιά, τρώνε και καρδιές Σύριων στρατιωτών.

Εγκληματική ήταν επίσης και η “τακτική των δύο επιθέσεων” των τρομοκρατών στις πόλεις. Η πρώτη επίθεση έχει σκοπό να εκτελέσει τον στόχο και τους περαστικούς και η δεύτερη επίθεση έχει στόχο τους ανθρώπους που σπεύδουν για βοήθεια. Κατά την διάρκεια της αναχώρησής μας τύχαμε σε μια τέτοια επίθεση, με στόχο ένα αστυνομικό τμήμα στο κέντρο της Δαμασκού. Πήγαμε στον χώρο της επίθεσης όταν πλέον είχαν ησυχάσει όλα, οι βόμβες των αυτοχείρων βομβιστών, περιείχαν μεταλλικά σφαιρίδια και καρφιά, οπότε μπορούμε να φανταστούμε τις επιπτώσεις αυτής της επίθεσης. 10. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας σου εκεί, τι σου προξένησε την μεγαλύτερη εντύπωση και πως βλέπεις την ζωή στη χώρα αυτή; Ποια η στάση των θρησκευτικών μειονοτήτων απέναντι στα γεγονότα;


Η σφαγή που προκάλεσαν οι αντάρτες κι έτυχε να δούμε στη Δαμασκό, θα μας μείνει χαραγμένη για πολύ καιρό στη μνήμη, ειδικότερα οι λίμνες αίματος, η ματωμένη σημαία της Συρίας, τις βαθιές τρύπες στα συντρίμμια και τα ανθρώπινα μέλη στις βιτρίνες. Συμμετείχαμε επίσης σε ανακρίσεις συλληφθέντων τρομοκρατών, οι οποίες λάμβαναν χώρα σε βάσεις κοντά στο μέτωπο. Πολλοί από τους “αντάρτες” ήταν υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η τρομοκρατία των Σαλαφιστών με την οποία μάχεται σήμερα η Συρία, μπορεί σύντομα να γίνει το καθημερινό πρόβλημα των Ευρωπαίων.

Η πιο παράξενη στιγμή της αποστολής μας ήταν η συνάντησή μας με έναν επίδοξο αυτόχειρα - βομβιστή ο οποίος τραυματίστηκε βαριά από την έκρηξη του συναγωνιστή του. Όταν επανήλθαν οι αισθήσεις του, είχε πεισθεί ότι βρίσκονταν σε νοσοκομείο των ανταρτών κι ότι εμείς ήμασταν εκπρόσωποι των συμμάχων του, ενημερώνοντάς μας άνετα για τους επόμενους στόχους της Jihad.

Θετική εντύπωση μας έκαναν η συμπεριφορά των στρατιωτών του Συριακού στρατού και οι ηθικές τους αξίες. Πέρα από την πίστη τους, την καταγωγή τους, την ηλικία τους ή το μέγεθος των τραυμάτων τους, ποθούσαν να πολεμήσουν όλοι μαζί για μια ενωμένη, εθνική Συρία με σεβασμό προς όλους τους κατοίκους της. Φυσικά γνώριζαν ότι ο καθένας τους πολεμούσε και για την επιβίωση της οικογένειας του ...

Στην Δαμασκό οι άνθρωποι προσπαθούν να ζουν φυσιολογικά, ψωνίζουν, κάνουν εμπόριο, πηγαίνουν στις δουλειές τους, στέκονται στις ουρές. Η πρωτεύουσα της Συρίας καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου βρίσκεται στις πρώτες γραμμές του μετώπου, όπου σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα γίνονται μάχες. Στους δρόμους νοιώθαμε μια νευρική ατμόσφαιρα, τα καταστήματα κλείνουν νωρίτερα και υπάρχουν στρατιώτες ανά δέκα μέτρα σχεδόν, στα σημεία ελέγχου, οι οποίοι ακαριαία αντιδρούν σε κάθε ύποπτη κίνηση.


11. Ποια η στάση των Πολωνών πολιτών απέναντι στο Συριακό ζήτημα;

Δεν ξέρω αν στην προκειμένη στιγμή μπορούμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένη στάση διότι φαίνεται ότι η Συρία ακολουθεί την τύχη του Ιράκ, όπου ενώ κάθε βδομάδα χάνουν την ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, στα ΜΜΕ της δύσης δύσκολα βρίσκει κανείς ακόμα και την παραμικρή αναφορά. Η κοινή γνώμη έχει συνηθίσει πλέον στην ιδέα ότι κάπου εκεί μακριά σκοτώνονται καθημερινά, οπότε όλο και λιγότεροι άνθρωποι αναρωτιούνται: γιατί σκοτώνονται;

Κατά τη διάρκεια της μαζικής καμπάνιας των ΜΜΕ ενάντια στον “αιμοσταγές καθεστώς” του Ασσάντ, πολλοί Πολωνοί ωστόσο είχαν μια υγιής αντιμετώπιση και δεν παραμυθιάστηκαν. Φυσιολογικό για την χώρα μας και υποψιάζομαι ότι και στον υπόλοιπο “ελεύθερο κόσμο” ισχύει το ίδιο - τα ΜΜΕ και η ελίτ των πολιτικών κάνουν μαζικές καμπάνιες ενημέρωσης - επίμονα επαναλαμβάνουν την δική τους αλήθεια - ενώ οι ελεγκτές της κοινής γνώμης δείχνουν να χάνουν την αξιοπιστία τους στο να πείσουν ουσιαστικά την κοινωνία. Συγκεκριμένα η Πολωνική κυβέρνηση ήταν φειδωλή στο θέμα της Συρίας, αντίθετα από την νεοσυντηρητική αντιπολίτευση και τα ανεξάρτητα ΜΜΕ.


12. Με αφορμή την παρουσία χιλιάδων Πολωνών στην Ελλάδα αν θες μπορείς να στείλεις ένα μήνυμα στους συμπατριώτες σου αρκετοί εκ των οποίων συμμερίζονται τις εθνικοεπαναστατικές ιδέες. Σε ευχαριστούμε για την τιμή και τον χρόνο σου.


Η πολύχρονη διασπορά του εθνικού πλούτου της Πολωνίας και οι λάθος αποφάσεις στα πλαίσια της μακροοικονομίας, έχοντας ως κίνητρα πιέσεις από το εξωτερικό, οδήγησαν σε μια κατάσταση όπου οι Πολωνοί κατάντησαν να είναι φτηνή εργατική δύναμη σε πλούσιες χώρες, την στιγμή που το ξένο κεφάλαιο έχει προνόμια στην χώρα μας. Ο καθένας μπορεί να πειστεί γι' αυτό, αν δει το σύστημα διανομής επιδοτήσεων σε επιχειρήσεις, τα τελευταία 10 χρόνια οι κυβερνήσεις μας επιδότησαν 75 εταιρίες, όλες πολυεθνικές. Το σύνθημα μας “Εργασία στην Πολωνία για τους Πολωνούς”, το οποίο επαναλαμβάνουμε από την ίδρυση του κινήματός μας, είναι η ευχή μας για την επιστροφή όλων Σας στην Πατρίδα και την ευκαιρία εργασίας στην δική μας χώρα, με δίκαιους μισθούς.

Είναι μια μακρινή προοπτική, οπότε όσοι από σας, για τον έναν ή τον άλλον λόγο είστε αναγκασμένοι να ζείτε έξω από τα σύνορα της Πατρίδας, μπορείτε να συνεργάζεστε επικοινωνιακά με την Φάλαγγα ή το Xportal, όπως και να συμπαραστέκεστε στους Ευρωπαίους μας συντρόφους.Μετάφραση / επεξεργασία κειμένου: Seline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου